تغیر مسیر یافته از - ابر (مفردات نهج البلاغه)
زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

ابر (مفردات‌نهج‌البلاغه)





ابر (بر وزن عقل) از مفردات نهج البلاغه به معنای اصلاح و بارور کردن نخل و در بیان امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) به معنای باقی نماندن اثر چیزی به‌کار رفته است. در این نوشتار به مفهوم و دیدگاه سید رضی در این خصوص، و ... پرداخته شده است.


۱ - مفهوم‌شناسی



ابر (بر وزن عقل) اصلاح و بارور کردن نخل و نیش زدن عقرب و توطئه و غیره است، در لغت آمده: «ابر النخل: اصلحه، ابر العقرب فلانا: لدغته بابرتها» این کلمه فقط یک بار آنهم به صورت فاعل «ابر» در نهج البلاغه آمده است آنگاه که به خوارج فرمود: «اصابکم حاصب و لا بقی منکم آبر.»

۲ - دیدگاه سید رضی



مرحوم سید رضی فرموده: «آبر» بر سه وجه نقل شده:
۱- اولّی با «راء» که به اصلاح و بارور کنندۀ نخل گویند: آبر.
۲- دوّمی با «ثاء» یعنی: «آثر» و آن کسی است که نقل حدیث می‌کند و آن اصحّ وجوه در نزد من است؛ گویا امام (علیه‌السّلام) می‌فرماید: مخبری و خبر دهنده‌ای از شما باقی نماند.
۳- سومّی با «زاء» به معنی شورشگر است، هلاک شونده را نیز گویند، که ابن ابی‌ الحدید نمّام و مفسد را نیز بر آن افزوده است، ابن اثیر در «نهایه» متن اول را اختیار می‌کند. به نظر نگارنده معنی شورش و توطئه‌گر صحیح است، ابن ابی‌ الحدید گوید: «الآبر: من یبغی القوم الغوائل خفیة.

۳ - ماجرای حکمیت



به هر حال: خوارج، حکمیت را در صفین را بر امام (علیه‌السّلام) تحمیل کردند و چون نقشه شوم معاویه و عمرو بن عاص در «دومة الجندل» آشکار گردید محضر حضرت آمده و گفتند: ما اشتباه کردیم، استغفار می‌کنیم و در صورتی به اطاعت تو خواهیم آمد که تو هم اقرار کنی با قبول حکمیّت کافر شده‌ای، بعد ایمان بیاوری و توبه کنی، امام در جواب آن ناکسان چنین فرمود:
«اصابکم حاصب و لا بقی منکم آبر، ابعد ایمانی بالله و جهادی مع رسول اللّه صلّی اللّه علیه اشهد علی نفسی بالکفر؟ لقد ضللت اذا و ما انا من المهتدین؛ یعنی: طوفانی سنگباران شما را بگیرد و توطئه‌گری از شما باقی نماند، آیا بعد از ایمان به خدا و بعد از جهاد کردنم در راه توحید در رکاب رسول خدا ص، بگویم کافر شده‌ام‌؟! ! اگر چنین گویم گمراه شده و از اهل هدایت نیستم، عجبا!! آن ناکسان بیحیائی را به کجا رسانده‌اند؟! خدایا آن بزرگوار چه آدم پر بلائی بود که گروهی او را خدا خوانده و گروهی کافرش گفتند؟! ! !»

۴ - پانویس


 
۱. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۹۲، خطبه۵۸.    
۲. ابن ابی الحدید، شرح نهج البلاغة، ج۴، ص۱۳۰.    
۳. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۹۲-۹۳، خطبه۵۸.    


۵ - منبع


قرشی بنابی، علی‌اکبر، «مفردات نهج البلاغه»، برگرفته از مقاله «ابر»، ص۲۱-۲۲.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.